Nekadašnji komandant Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Saljih Mustafa negirao je danas krivicu po svim tačkama optužnice Specijalizovanog tužilaštva u Hagu, koje ga tereti za ratne zločine nad civilima u mjestu Zlaš na Kosovu u aprilu 1999. godine.

Mustafa je sudiji za prethodni postupak Specijalizovanih vijeća u Hagu na statusnoj konferenciji, rekao da je “prvi građanin Kosova koji se pojavljuje pred tim vijećima na osnovu potvrđene optužnice”.

Mustafa je apelovao na savjest sudija specijalizovanih vijeća, evropski i kosovski parlament, političare na Kosovu i u Evropskoj uniji, kako bi taj sud jednog dana, kako je rekao, bio prepoznat kao neko ko je vršio poštena suđenja.

Nakon izjašnjavanja o krivici, statusna konferencija je nastavljena raspravom o objavljivanju dokaznog materijala tužilaštva.

Optužnica tereti Mustafu da je odgovoran za krivična djela proizvoljnog lišavanja slobode, surovog postupanja i mučenja nad najmanje šest osoba u periodu od 1. do 19. aprila 1999. na imanju u mjestu Zlaš na Kosovu.

U optužnici se navodi da je na toj lokaciji ubijen jedan zatvorenik.

Mustafa, zvani komadant Calji, uhapšen je i izručen Hagu 24. septembra, po nalogu sudije za prehodni postupak, nakon potvrđivanja optužnice.

Njemu je određen pritvor u kojem bi trebalo da bude do početka suđenja.