Američki režiser Spike Lee predvodit će žiri filmskog festivala u Cannesu u julu, saopćili su danas organizatori, postajući prvi Afroamerikanac koji preuzima tu ulogu.

Proslavljeni njujorški filmaš trebao je obavljati tu funkciju na prošlogodišnjem festivalu, ali je otkazan zbog pandemije.

Dok COVID-19 još kruži u značajnim nivoima u Francuskoj i zemlja ostvaruje slab napredak u svojoj kampanji vakcinacije, sumnje su prisutne da će se i ovogodišnji festival održati kako je i planirano od 6. do 17. jula, nakon što je već bio odgođen s uobičajenog termina u maju.

To će biti najveće okupljanje globalne filmske industrije u više od godinu, nakon što je većina drugih festivala ili otkazana ili je prebačena u online format u posljednjim mjesecima.

Lee (63), godinama je redovan gost u Cannesu, ostvarujući tu premijere svojih sedam filmova i osvajajući drugo mjesto na festivalu u 2018. za film “BlacKkKlansman” o crnom policajcu koji se infiltrira u Ku Klux Klan.

“Kroz mjesece neizvjesnosti kroz koje upravo prolazimo, Spike Lee nikada nije prestao da nas ohrabruje”, navodi u izjavi za javnost predsjednik festivala Pierre Lescure.

“Nismo mogli dobiti moćniju ličnost da zacrta naša nemirna vremena”, kazao je Lescure, prenosi AFP.