Najstarija navijačka skupina u Europi, splitska Torcida danas slavi 70. rođendan, a slavlje je počelo spektakularnom bakljadom točno u ponoć.

Davnog 28. listopada 1950. godine osnovana je najstarija navijačka skupina u Europi, splitska Torcida. Osnivanje Torcide u Zagrebu je pokrenuo dalmatinski student Vjenceslav Žuvela, kome su pomagali i Ante Ivanišević, Šime Perković, Vlado Mikulić, Ante Dorić…

Idejni začetnik bio je legendarni nogometaš Hajduka Bernard ‘Bajdo’ Vukas, koji je nakon povratka sa Svjetskog prvenstva u Brazilu Splićanima oduševljeno pričao o sjajnoj atmosferi koju na brazilskim stadionima stvaraju njihovi navijači, koji se nazivaju ‘torcida’.

A 70. rođendan Hajdukove navijačke skupine obilježen je spektakularnim vatrometom i bakljadom po cijelom Splitu. Točno u ponoć 28. listopada zapalile su se stotine signalnih raketa, frcao je vatromet, pjevale su se pjesme “bilog” kluba, sve u čast navijača u najluđem gradu na svitu.

Zagrebački studenti došli su dan nakon osnivanja Torcide u Split na utakmicu protiv Crvene zvezde, u kojoj je Hajduk nošen sjajnom podrškom, slavio golovima Vukasa i Brokete 2-1 te osvojio naslov prvaka bez poraza, što je ostao nenadmašan uspjeh u povijesti bivše države.

Par dana nakon utakmice Žuvela je uhićen, isticanja imena Torcide je zabranjeno, kao i njeno djelovanje, no njeni su pripadnici i dalje nastavljali podržavati svoj klub, a iz “ilegale” su opet izašli tek početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća, kada se počinju organizirano okupljati na sjevernoj tribini novog stadiona Poljud.

U zadnjih tridesetak godina Torcida izrasta u jednu od najaktivnijih i najpoznatijih navijačkih skupina u Europi, prepoznatljivi po svojoj brojnosti, koreografijama, bakljadama…, što se najbolje vidjelo na spektakularnoj proslavi 100. rođendana kluba u veljači 2011. godine, kada je grad bio obasjan tisućama baklji, raketa, vatrometa…

Iako Torcida danas slavi 70. rođendan, ona je, simbolično, uvijek stara svega dvadesetak godina. Jednako je bila stara i te 1950. godine kad je osnovana, kao i 1971. i 1991. i danas…. Dvadesetak godina, koliko u prosjeku imaju njeni najaktivniji članovi, oni koji čine jezgru navijačke skupine, i koji su po svojoj prirodi u tim godinama i buntovni, i željni promjena, i spremni na sve…, pri tom imajući samo jedno na umu, a to je, naravno, Hajduk!