Iz Ministarstva financija Republike Srpske danas je priopćeno da su veoma zadovoljni činjenicom da je Republika Srpska, odnosno društvo za osiguranje “Krajina osiguranje” dobilo spor koji se vodio u Arbitražnom sudu u Parizu, na osnovu tužbe “Aggarwal i drugi”, vrijedan 30,2 milijuna američkih dolara, posebno imajući u vidu da je sud odlučio da tužitelj tuženoj isplati 1,1 milijun eura.

“Ovakva odluka Arbritražnog suda dokaz je da su institucije RS, prvenstveno organi nadzora financijskog sektora – Agencija za osiguranje i Komisija za papire od vrijednosti, dosljedno poštovale propise financijskog tržišta i pravila struke, primjenjujući najbolje supervizorske prakse, te blagovremeno poduzimale odgovarajuće mjere, s ciljem zaštite interesa naših građana, u ovom slučaju korisnika osiguranja. Također je potvrđeno poštovanje relevantnih zakonskih propisa, uz ocjenu da nije bilo kršenja odredbi bilateralnog ugovora o ulaganjima između Bosne i Hercegovine i Indije”, priopćeno je iz Ministarstva financija.

Navodi se da je Arbitražni sud u Parizu ovom odlukom potvrdio da su domaći i inozemniinvestitori u RS-u tretirani ravnopravno, kao i da se u ovom entitetu poštuju međunarodni standardi, te da domaći propisi financijskog tržišta i praksa nadzora nad sudionicima ne odstupaju od istih u razvijenim tržišnim ekonomijama.

Iz Ministarstva financija RS podsjećaju da su Naveen Aggarwall i Neete Gupta krajem 2015. godine, za 6,9 milijuna KM kupili većinski paket akcija “Krajina osiguranja”, a zatim su donijeli niz odluka koje su bile predmetom nadzora Agencije za osiguranje RS, a kasnije i Ministrstva unutarnjih poslova.

“Više puta su se obraćali institucijama RS i BiH s neosnovanim zahtjevima i neargumentiranim tvrdnjama, što je pokazao i arbitražni postupak koji se vodio pred Arbitražnim sudom u Parizu”, stoji u priopćenju.