Rukovodioci Granične policije Bosne i Hercegovine, Državne agencije za istrage i zaštitu Ministarstva unutrašnjih poslova entiteta Republika Srpska i Policije Brčko distrikta potpisali su danas Sporazum o depešnom saobraćaju između MUP-a RS i FBiH-Federalne uprave policije, Policije Brčko distrikta, SIPA-e, GPBiH i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.

Kako je saopšteno iz MUP-a RS danas potpisani sporazum omogućava bezbjednu razmjenu depeša u realnom vremenu, što je izuzetno značajno za brz i efikasan operativni rad policije na terenu, a samu aplikaciju za bezbjednu razmjenu depeša razvila je Uprava za informaciono-komunikacione tehnologije MUP-a Republike Srpske.

“Sama aplikacija koristi infrastrukturu javnog ključa i algoritme za kriptovanje koji predstavljaju međunarodne standarde u toj oblasti”, navodi se u saopštenju.

Predstavnici Federalne uprave policije i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH nisu bili u mogućnosti da danas prisustvuju potpisivanju Sporazuma, te će ga potpisati naknadno.