Pripadnici Jedinice granične policije Zvornik spriječili su krijumčarenje 15 migranata od pokušaja nezakonitog prelaska državne granice, saopšteno je iz Granične policije BiH.

“Pod nadzorom dežurnog tužitelja i prema naredbi Suda BiH, obavljen je pretres dvije osobe, koje su upravljale čamcom, osumnjičenih za počinjenje kaznenog djela Krijumčarenje ljudi, a tijekom pretresa pronađen je određeni iznos novca u eurima i RSD, mobilni telefon sa pripadajućim i drugim SIM karticama mobilnih operatera Srbije kao i jedna putovnica Republike Indije, što su, kao predmeti koji potiču iz počinjenja kaznenog djela, privremeno i oduzeti”, navodi se u saopštenju.

Obje osobe su lišene slobode i i biće predani Tužiteljstvu BiH, dok će preostalih 13 osoba biti saslušano, te predato nadležnoj Službi za poslove sa strancima na daljnje postupanje.

Ravnatelj GPBiH Zoran Galić rekao je da su pripadnici Granične policije BiH maksimalno angažirani u zaštiti državne granice te istaknuo da Granična policija BiH nema podršku države u borbi protiv nezakonitih migracija.

„Pripadnici granične policije Zvornik još jedanput su pokazali da unatoč svim problemima s kojima se suočavaju, imaju jako dobre rezultate u sprječavanju svakog oblika kriminaliteta. Ovim putem im zahvaljujem na maksimalnoj angažiranosti, a tome je ujedno pridonio i poseban tim kojeg smo formirali u borbi protiv nezakonitih migracija. S ljepšim vremenom, očekuje se intenzivniji migracijski pritisak i sramotno je da država od početka migrantske krize ništa nije poduzela da nam pomogne u sprječavanju nezakonitih migracija, nisu nam osigurali popunjavanje ni ljudskih resursa, ni specijalističku opremu, pa čak ni gorivo za službenike koji su izvanredno angažirani kako bi zaštitili kritične točke nezakonitih prelazaka. Naš proračun je isti sada i prije 10 godina. Migrantska kriza, iako se stavlja na teret samo Graničnoj policiji, ona je problem koji se rješava uz maksimalnu podršku i suradnju, a osim pojedinih policijskih agencija i međunarodnih subjekata od kojih molimo pomoć, mi druge podrške nemamo“, rekao je ravnatelj Galić.