Službenici Granične policije Bosne i Hercegovine spriječili su krijumčarenje 12 osoba afroazijskog porijekla na području Gradiške.

Kako je saopšteno iz GP BiH, migrante su krijumčarila dvojica državljana Bosne i Hercegovine i to u dva vozila. Prilikom pokušaja zaustavljanja, vozač “Škode”, bh. nacionalnih oznaka, oglušio se o naredbe policijskih službenika i dao u bijeg, dok je drugo vozilo, “Renault” na kojem su bile različite bh. registarske oznake, sletjelo s puta i zatečeno u kanalu.

S ciljem pronalaska osoba i zaustavljanja “Škode”, o događaju su obaviješteni i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, koji su osumnjičene državljane BiH zaustavili na području opštine Novi Grad i zadržali do dolaska pripadnika Granične policije BiH.

Zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo “krijumčarenje ljudi”, o događaju je obaviješten tužilac Tužilaštva BiH, prema čijoj su naredbi osumnjičeni lišeni slobode.

Ilegalni migranti nisu posjedovali identifikacione dokumente, a u razgovoru sa službenicima JGP Gradiška izjavili su da dolaze iz Pakistana.

U toku je dalji rad na ovom slučaju, saopšteno je iz GP BiH.