Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu (SPUS) uputio je nekoliko zahtjeva Skupštini Kantona Sarajevo povodom kraja akademske godine i početka nove akademske godine.

Studenti su zatražili prijenos tri predmeta ili 15 ECTS bodova u narednu akademsku godinu te omogućavanje trećeg ispitnog termina u septembarskom roku, kao i uvođenje apsolventskih rokova.

Iz ove studentske organizacije zatraženo je i finansiranje školarina studenata koji su postili prosjek iznad osam od Vlade Kantona Sarajevo te finansiranje 30 posto školarine svih studenata na Univerzitetu u Sarajevu od Vlade Kantona Sarajevo u akademskoj 2021/2022.

Ove zahtjeve uputili su kao odgovor na uvođenje online režima i načina odvijanja akademske 2020/2021. godine zbog aktuelne pandemije koja je nanijela brojne finansijske teškoće za studente i njihove porodice, te u namjeri poboljšanja uvjeta.

Shodno očekivanjima studentske populacije koja studira na Univerzitetu u Sarajevu, apelirali su na zastupnike u Skupštini Kantona Sarajevo da podrže ovu inicijativu i insistiraju na što efikasnijem provođenju tih mjera, te tako studentima omoguće nesmetan studijski proces.