Лидер Грађанског покрета УРА и кандидат за потпредсједника црногорске владе Дритан Абазовић рекао је данас да будућа влада жели да гради ”најбоље могуће” односе са сусједима и оптужио, до скора владајућу, Демократску партију социјалиста (ДПС) да гура грађане у сукобе, а њему лично ”црта мету”.

Абазовић је то рекао у Скупштини Црне Горе, у којој је у току расправа о програму и саставу нове владе.

”Не можемо људима у влади бројати крвна зрнца, и гледати ко су Срби, Црногорци, ко су вјерници, ко атеисти… Немојте то себи да дозвољавате. Настављате да нас из опозиције гурате у сукобе, цртате ми мету, ви из ДПС, ви који долазите испред моје куће кад нисам тамо, а ја вам кажем да нисам тамо, ево сам овде”, рекао је Абазовић обраћајући се посланицима ДПС-а.

Он је реаговао у контексту критика да је будућа влада ”једнонационална, једновјерска и светосавска”.

Абазовић је навео да је ”срамотна прича о једнонационалној влади”.

Он је рекао да нова извршна власт ”жели грађанску Црну Гору” и оптужио ДПС да јој је намјера да ”свађа и покаже да неко ко је Албанац не може да сарађује са Србима”.

”Можемо, ово је заједничка држава, а ви хоћете приватну. Држава припада свима, не требају нам ловћенске страже, нама требају буџетске страже да је чувају од оваквих као што сте ви”, додао је Абазовић.

Поручио је да нова влада жели да помири људе и да гради најбоље могуће односе са сусједима.

Услиједиле су оштре реакције из ДПС-а, чији су посланици оптужили Абазовића да их је извријеђао и да се ”недостојно” понаша. Из тог клуба чуле су се и личне увреде упућене Абазовићу.

Покрет који води Абазовић је послије избора 30. августа у позицији да опредјељујуће утиче на формирање нове парламентарне већине и под великим је притиском дијела јавности да не пружи подршку влади мандатара Здравка Кривокапића који је на изборима предводио просрпски блок ”За будућност Црне Горе”.

Мандатар за састав нове владе Здравко Кривокапић изложио је јуче програм и састав нове владе, која ће имати 12 министара и једног потпредсједника.

Гласање о Влади је најављено за сутра.