Палестински предсједник Махмоуд Абас данас је прогласио тродневну жалост због смрти водећег званичника ПЛО-а Саеба Ереката.

Еракат је преминуо од компликација повезаних с коронавирусом након што се заразио вирусом прошлог мјесеца.

Он је боловао од хроничне опструктивне плућне болести и био је подвргнут трансплантацији плућа у САД-у 2017.

Еракат је био један од најагилнијих палестинских званичника на свјетској позорници и водећи је савјетник предсједника Махмоуда Аббаса. Он је обављао дужност генералног секретара Палестинске ослободилачке организације (ПЛО).

Након што му се стање погоршало, Ерекат је пребачен из свог родног града Јерицха на Западној обали у медицински центар Хадассах у Јерусалему средином октобра.

Болница у Јерусалему наводи у саопћењу да је Ерекат преминуо у јединици интензивне његе.

Палестинске заставе бит ће спуштене на пола копља у знак сјећања на Ереката, саопћио је Аббас.

“Одлазак нашег брата и пријатеља, великог борца, доктора Саеба Ераката, представља велики губитак за Палестину и наш народ, и осјећамо се ожалошћени његовим губитком, посебно у свјетлу тешких околности с којима се суочава палестинска борба “, изјавио је предсједник Абас.

Абас је подсјетио на Ереката као “патриотског челника и великог борца који је играо велику улогу подижући знак Палестине високо и бранећи право нашег народа и његових националних интереса у свим међународним форумима”.

Прије него што је обављао тренутну позицију, Ерекат је био шеф палестинских преговарача скоро двије деценије, од потписивања прелазног мировног споразума с Израелом у Ослу у 1993. години, преноси дпа.