Грађани нам вјерују,а сметамо свима онима који су склони корупцији, криминалу и злоупотреби јавног новца, рекао је Аладин Абдагић, главни и одговорни уредник ЦИН-а у разговору за БХТ1 уживо.

Аладин Абдагић, главни и одговорни уредник Центра за истраживачко новинарство каже како ЦИН годинама провјерава имовинске картоне политичара и упоређује шта су имали кад су дошли,а шта када одлазе с власти. Јер, када је ријеч о пријављивању имовине бх. политичара, по Изборном закону БиХ , сваки изабрани званичник дужан је пријавити имовину већу од 5000 КМ:

“Пронашли смо по милион КМ вриједну имовину коју нису пријавили, Мелика Махмутбеговић, тренутно потпредсједница ФБиХ- за један дан купила је својим сестрама и кћерки имовину вриједну милион КМ. Предсједник СДА Изетбеговић годинама не пријављује имање на Пољинама код Сарајева, које је платио заједно са својом супоругом и Шефкијом Окерићем 250. 000 КМ. Он је нама рекао да је све пријавио. Међутим, није. Радончић у два наврата није пријавио, и приликом именовања у Дом народа и када је у Вијеће министара БиХ долазио као министар сигурности, јахту тржишне вриједности 3 милиона КМ . Имамо јако пуно политичара који не пријављују имовину. По закону су дужни пријавити, али по закону нема санкција, каже Абдагић.

Смисао закона је да надлежна тијела прате са којом имовином они излазе након завршетка мандата. ЦИН је прије 6 година, утврдио да млади политичари који нису имали било какву некретнину нити аутомобил по одласку с власти, одједном су били власници по два стана, аутомобила…

“Политика је веома профитабилна и дефинитивно постоји прилика да стекнете имовину”.

О раду на истраживачким причама, те реакцијама на истраживања каже:

“Реакције на наша истраживања има. Углавном након објаве истраживања, истражне агенције покрену провјеру информација које смо ми објавили,а зна се десити да она резултира конкретном истрагом, оптужницом, па и пресудом.

Каже како полиција поштује правила игре, морају да пошаљу налог , позову на саслушање, гдје новинари морају отићи и дати своје виђење ствари, односно доказе које су прикупили.

О искуствима са тужитељима, Адбагић каже како ЦИН нема сарадњу с њима, нити је треба имати , али да они треба да поступају по службено дужности када ЦИН открије о неку девијацију.

“Мало је реакција истражних тијела у нашој земљи, Али и када се десе, епилог траје јако дуго, чак и да дође до пресуде или утврђивања неког коруптивног дјела о којем су писали новинари, то се ријетко дешава.”

ЦИН ради већ 16 година и пише о девијацијама, корупцији и организованом криминалу у БиХ, а доста прича резултурало је неком акцијом:

На примјер 2013. објавили смо причу о криминалу у УИО и неоснованом н богаћењу тадашњег директора Кемала Чаушевића, гдје је суд одмах реаговао након објаве наше приче, блокирао му је имовину, покренули су истрагу. Након објаве те приче, тај процес је, на жалост на суду и сада . Прекинута је једна организирана шема која је наносила штету.

Абдагић каже како грађани вјерују ЦИН-у и да путем друштвених мрежа комуницирају са публиком, те наводи примјер читатеља који је пријавио да Жељезнице РС упсленицима исплаћују плате људима који служе казне у затвору, да уопште не долазе на посао него се само виде.

Ми смо на основу пријаве направили истраживање и након тога је реаговала Свјетска банка, тражила од Жељезница очитовање, јер они то финансирају, смијењени ду директори”, каже Абдагић.

Он наводи како за једну причу новинари ЦИН-а разговарају и са 100 људи, те да је јако важна храброст гтађана који пријављују неправилности.

Када је у питању ЦИН, ми радимо на специфичан начин. Наша истраживањха трају јако дуго јер покушавамо да докажемо све. Грађани то примијете и знају да када ЦИН објави неку причу о корупцији, криминалу знају да је то истина . То је нешто што је највредније пажње у јавности , да могу препознати ЦИН као извор једне тачне, провјерене и доказане инфорамције.

Абдагић каже, да њихов посао, чак и у земљи корупције, није узалудан.

Откривање негативних појава које негативно утичу на друштво генерално је јако важан за БиХ, али и регион, јер наше приче утичу и на регион.Сметамо свима онима који су склони корупцији криминалу и злоупотреби јавног новца. Називају нас да смо страни плаћеници. Увијек постоје пријетње према новинарима који су на терену. Ми имамо систем којим штитимо новинаре који раде , каже Абдагић.

Абдагић је говорио још и о посљедњој причи на којој раде – о међународној трговини слободом, градњи мини хидроцентрала, зоупотеребама приридних богатстава,као што је био случај са начелником општине Трново…