Предсједник синдиката рудара Рудника мрког угља Зеница Елведин Авдић, гостујући у емисији БХТ1 уживо најавио је за сутра у Сарајеву протесте Самосталног синдиката радника рудника Федерације БиХ.

Ријеч је о мирном окупљању чланова из свих седам синдикалних организација, чланица Самосталног синдиката радника рудника ФБиХ, под слоганом “Не неправедном и нехуманом реструктуисању рудника угља у саставу Концерна Електропривреда Босне и Херцеговине”.

“Код нас су сад плате код НК радника од 750 до 800 марака и то је јасан показатељ каква нам је држава и у каквом стању ми рудари живимо. Ми почињемо сутра са протестима па докле ћемо доћи, то ћемо видјети”, поручује Авдић.

Наш саговорник је прије више од два мјесеца штрајковао глађу са осталим коморатима РМУ Зеница, када су, између осталог, тражили да се радницима измире дуговања, исплате плате и топли оброк, те да се одблокира рачун “Старе јаме”.

“Код нас нажалост не може без тих драстичних мјера. И опет на крају крајева нас преваре и слажу. Ми смо тада штрајковали за деблокаду рачуна за наше пензионере који нису још отишли у заслужену пензију”, казао је Авдић.

Како је навео, на Управном одбору Синдиката радника рудника Федерације БиХ јучер су донесене неке битне одлуке.

“Те одлуке ћемо сутра ишчитати пред зградом Владе ФБиХ. Не бих сада о томе, то чувамо за сутра”, рекао је.

Авдић је коментарисао изјаве званичника Електропривреде БиХ који поручују да рудници морају да се трансформирају или да се затворе, због чега би најмање 2.500 рудара остало без посла.

“Они то говоре и плаше рударе с тиме. Ми смо имали 1.470 рудара у Руднику Зеница. Сад тренутно 1.190 радника Рудник Зеница броји. Збуњују овај напаћени народ и рударе. Само то и знају. Али неће им ићи за руком тако. Ево ја им предлажем, нека престану уплаћивати доприносе Електропривреди три године, нека уплаћују рударима”, каже Авдић.

Из Владе Федерације, како каже, такође нема одговора.

“Они не кажу ништа. Они шуте и шаљу нам документе. На једном од састанака гдје су били присутни наши чланови синдиката, премијер је поручио телефонски да ће они кренути од Рудника Биле јер ту има најмање људи да нам покажу да они немају милости. Они су нама давно показали да немају милости ни према коме, не само према рударима”, резигниран је Авдић.

“Они немају ни стида ни образа. На састанку 6. априла савјетници премијера Фадила Новалића нама нуде да нам уплате стаж на минималац. Па нисмо ми 10 година лежали код куће, да фирма није радила па да нам то нуде. Ми смо крваво зарадили, и ја сам до јуче био рудар, и ми се тога одрећи нећемо. Ако треба, породице ћемо извести на улице. Нек’ је и пандемија, нек’ је све – ми немамо куд”, рекао је Елведин Авдић, предсједник синдиката рудара Рудника мрког угља Зеница, у емисији БХТ1 уживо.