Предсједник Бајден улази у тешку и ризичну ситуацију, а сам транзицијски период смјене власти са старог на новог предсједника САД-а ће бити прилично дуг, рекао је за БХРТ новинар Ерол Авдовић из Њујорка.

“Ово је сигурно тешка транзиција, јер су Трампови савезници у Конгресу и Сенату најавили проблеме око потврде номинација чланова Бајденовог кабинета”, рекао је Авдовић за емисију “БХТ1 уживо”.

Он истиче да је данашња инаугурација јединствена из више разлога, како сигурносног, тако и здравственог, али и “због окончања хорора” који је проуроковала владавина Доналда Трампа, да је због свега тога доживљава као олакшање јер она значи крај Трампове владавине.

“Није при одласку испоштовао познату америчку традицију, као да је желио да тиме зада ударац не само насљеднику свом, већ и земљи. Лично је доживљавам као олакшање, као почетак једне нове Америке”, казао је Аводовић, те додао да ће нова власт значити и обнову свих транатланских веза.

Оно што Авдаловић види као проблем је утисак који је Трамп оставио на велики број људи.

“Што је најгоре, оставио је утисак код великог броја “заведених” да је његова администрација мирнодопска”, истакао је Авдовић, према чијим ријечима ће бити потребно много рада да би све то нестало.

Када је у питању будући рад Џоа Бајдена, Авдовић истиче рад на обнов разних веза које је Трамп прекинуо за вријеме своје владавине, те да очекује да Америка више не смије бити империјална већ кооперативна.