Контролна лабораторија Агенције за лијекове и медицинска средства Босне и Херцеговине у четвртак је издала позитиван налаз, односно одобрила употребу, АстраЗенеца (Ваxзевриа) вакцина које су у БиХ стигле преко ЦОВАX механизам.

Позитиван налаз контроле услов је да би се могла вршити имунизација становништа, а налази су достављени надлежним институцијама бх. ентитета и Брчко дистрикта.

Из Агенције за лијекове БиХ су навели да је јучер достављена недостајућа документација за АстраЗенеца вакцину након чега је комплетиран налаз.

Претходно, у понедјељак, издат је налаз за дозе Пфизер/БиоНТецх вакцина набављених путем ЦОВАX механизма, чиме је одобрена употреба и ових вакцина.

Вакцине које је БиХ купила у оквиру ЦОВАX механизма 25. марта су стигле на Међународни аеродром Сарајево, а у питању је 26.400 доза АстраЗенеца и 23.400 доза Пфизер вакцине. Дозе су одмах по доласку упућене крајњим корисницима, надлежним ентитетским властима.

У Агенцији за лијекове БиХ наводе да нису запримили захтјев за контролу, нити су им достављени узорци Синовац вакцине које је БиХ донирала Република Турска.

У Министарству цивилних послова БиХ наводе да је у току прикупљање потребне документације за подношење захтјева за контролу.

Донацију Републике Турске од 30.000 доза Синовац вакцина, које су у БиХ стигле 28. марта, према одлуци Савјета министара БиХ расподијелиће Министарство цивилних послова БиХ, и то Републици Српској 11.020, Федерацији БиХ 17.980 и Брчко дистрикту БиХ 1.000 доза.

Из Министарства цивилних послова БиХ наводе да је након царинских процедура донација смјештена у складиште Херцеговиналијека у Рајловцу, одакле ће бити упућена према крајњим корисницима, надлежним властима ентитета и Брчко дистрикта.