Агенција за статистику БиХ, у сарадњи са ентитетским заводима за статистику, наставља анкетирање грађана за потребе ажурирања главног оквира узорка, са крајњим циљем повећања обима и квалитета статистичких података у БиХ и њиховог даљег усклађивања са ЕУ стандардима.

Ажурирање ће бити вршено пописивањем домаћинстава у изабраном узорку пописних кругова према дефинисаној методологији коју су припремиле три статистичке институције у БиХ, саопштено је из Агенције.

Упитник садржи питања о имену и презимену, полу, датуму рођења, статусу објекта према настањености, највишој завршеној школи и слично. Ажурирање ће бити рађено квартално и предвиђено је у трајању од укупно три године са већ дефинисаном структуром и бројем пописних кругова.

Овај процес спроводиће обучени анкетари и контролори који ће са собом имати одговарајуће акредитације.

Из Агенције напомињу да ће анкетари приликом анкетирања примјењивати препоручене мјере које се односе на обавезно ношење заштитних маски у затвореном простору или на отвореном, уколико није могуће одржавати прописану дистанцу од два метра, с циљем заштите здравља анкетара и испитаника на терену.

Агенција за статистику БиХ позива становништво на активну сарадњу у реализацији овог важног истраживања и гарантује да ће, у складу са законима о статистици и заштити личних података, одговори на постављена питања бити строго повјерљиви, те да ће прикупљени подаци бити кориштени искључиво за статистичке сврхе, наводи се у саопштењу.