Сектор за фармаковигиланцу Агенције за лијекове и медицинска средства Босне и Херцеговине запримио је од почетка вакцинације до данас у 12 часова укупно 96 пријава нежељених реакција након примљене вакцине против КОВИД-19.

“Три пријаве су карактерисане као озбиљне, од тога су двије пријаве са хоспитализацијом, а опоравак је у току. Једна пријава се односила на пацијента са већ постојећим хроничним дијагнозама те је било потребно болничко праћење, опоравак је у току”, подаци су Сектора за фармаковигиланцу Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ.

Према структури пријава, 93 пријаве су класификоване као “нон сериоус” – није озбиљна. Пријављени симптоми су уобичајне реакције на вакцине као: повишена температура, грозница, кашаљ, умор, главобоља, малаксалост, слабост, бол и оток на мјесту примјене, црвенило, осип по кожи, бол у мишићима, зглобовима, презнојавање, пролив, краткотрајни или продужени, са опоравком, повраћање, мучнина или губитак чула окуса или мириса.

Према подацима из Агенције за лијекове 27 пријава запримљено је на вакцине против коронавируса Ковишилд, АстраЗенека, Серум институте Индија, 20 пријава на КОВИД-19 вакцине АстраЗенека, рекомбинантна вакцина, призвођач СК БИОСАЈЕНС ЦО., Република Кореја, 10 пријава на КОМИРНАТИ™, произвођача БиоНТех Мануфактуринг ГмбХ, Њемачка и 39 пријава на Гам-КОВИД-Вак, СПУТЊИК В (компонента И), произвођач ФСБИ Н.Ф. Гамалеја, Русија.

Из Сектора за фармаковигиланцу Агенције за лијекове БиХ појашњено је да од 39 нису класификоване као озбиљне 14 пријава са примљеном првом дозом вакцине.

“Двадесетипет (25) пријава које су запримљене на Гам-КОВИД-Вак, СПУТЊИК В (компонента И и Компоненета ИИ) произвођач ФСБИ Н.Ф. Гамалеја, Русија, су пријаве пацијената који су ревакцинисани са другом дозом вакцине. Сви ревакцинисани су испољили реакције које нису класификоване као озбиљне, пролазне су и са опоравком”, наводе из Агенције за лијекове БиХ.

Према старосној доби 60 посто нежељених реакција су се испољиле код особа старих од 18 до 44 године, а 40 посто код особа старости од 45 до 64 године. Жене су поднијеле 78, а мушкарци 18 пријава.

Према подацима Агенције за лијекове БиХ двије пријаве нежељене реакције на вакцину Ковишилд, Серум институте Индија, су пријаве држављана БиХ који су вакцинисани у Србији, а поднесене су преко апотеке.

“Пријаве нису озбиљног карактера, пролазне реакције, са опоравком. Односиле су се на повишену температуру, главобољу, бол у мишићима и бол на мјесту апликације”, наводе из Сектора за фармаковигиланцу Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ.