Жупа Зворник-Сребреница у сарадњи са Фрањевачким самостаном „Светог Петра и Павла“ у Тузли и Хрватским културним друштвом „Напредак“ из Тузле, приредила је у Сребреници „Адвент са фрањевцима“. Како је поручено, циљ је пред празнике удахнути дашак свјетлости, наде, оптимизма и радости у Сребреници.

У Културном центру Сребреница отворена је изложба слика са ИВ Међународне ликовне колоније „Сребреница 2019“, а организовано је и предавање фра Јосипа Јозића поводом 500 година од смрти фра Јураја Драгишића.

“Представљено је око 30 дјела, рађеним различитим ликовним техникама. Можемо видјети доста различитих мотива. Имамо мртву природу, пејзаже, затим апстрактну умјетност, те сакралну умјетност, тако да имамо различит приступ и реализацију тих ликовних дјела“, рекла је академски сликар Захира Катић.

„Ја имам једну тему која говори о особи и дјелу фра Јураја Драгишића, једног знаменитог фратра који је родом из Сребренице али који је у свијету постао много значајнији, пуно већи. Један човјек који је живјео у необично вријеме, то је вријеме пред саму реформацију, вријеме надирања османског царства са истока, вријеме једне врсте стагнације у самој цркви. Он је доста тога написао, бранио је доста људи, бранио је теологију је била, наравно у то вријеме“, истакао је фра Јосип Јозић.

„Адвент с фрањевцима“ у Сребреници додатно је обогаћен и концертом клавирског трија Мусица Салинеа.

„Нама је драго да је „Напредак“ у свим мјестима у Босни и Херцеговини покушава бити онај који ће спајати људе и онај који че радити на помирењу колико је то год могуће у овом тренутку. Вечерашња изложба која је постављена иза нас као и концерт који ће се одржати, захваљујући фра Фрањи Нинићу као Ивици Ковачевићу је порука да желимо градити неку бољу будућност”, рекао је предсједник ХКД “Напредак” Никола Чича.

Бреме недавне прошлости се осјећа у граду, па је то и додатни разлог што су босански фрањевци, нераскидиво везани за овај крај. Због тога су, кажу, одлучили са својим жупљанима и свим њиховим сусједима, понудити неколико културних садржаја и на тај начин обогатити и оплеменити њихове животе у предбожићно вријеме.