Главни међународни аеродром у Пекингу почео је данас поново да прима међународне летове из ограниченог броја земаља за које се сматра да су ниског ризика за инфекцију коронавирусом.

“Путници из Камбоџе, Грчке, Данске, Тајланда, Пакистана, Аустрије, Канаде и Шведске морају прије уласка на лет да покажу негативан тест нуклеинске киселине на коронавирус”, рекао је новинарима портпарол градске владе Су Хеџијан.

Долазак путника у Пекинг ће бити ограничен на око 500 дневно током првог периода и сви ће морати да буду подвргнути додатним тестовима по доласку. Потом слиједи двонедјељни карантин.

Први лет у новом аранжману, “Ер Чајна” ЦА746 стигао је из камбоџанске пријестолнице Пном Пена нешто прије седам сати.

Почетком марта сви међународни летови за Пекинг били су преусмјерени на десетак других градова, гдје су путници тестирани и процесуирани прије него што им је дозвољено да отпутују у главни град Кине.

У Кини седмицама није забиљежен нови случај инфекције коронавирусом, а данас је пријављено 11 случајева – сви су дошли из иностранства.

Кина је потврдила укупно 4.634 умрлих од Цовид-19, а укупно 85.077 случајева инфицирања од када је вирус први пут детектован у централном кинеском граду Вухану крајем прошле године.