Предузеће Аеродроми Србије расписало је тендер за израду планске и пројектно-техничке документације за градњу Аеродрома Требиње, заједнички пројекат Србије и Републике Српске. Локација планираног Аеродрома је у близини мјеста Талежа. И даље је нејасно хоће ли аеродром у потпуности бити грађен на приватној или државној имовини.

Дио становништва села Талежа и Церовац незадовољан је најавом изградње аеродрома на њиховом земљишту. Кажу да би аеродром требало градити на земљишту у власништву државе, што се такође помиње као могућа опција.

Непозната је цијена откупа земљишта. Сазнајемо да је мјештанима понуђено 1,40 КМ по метру квадратном, а да они не пристају на цијену испод 3,5 КМ. Одређене активности на изградњи аеродрома су почеле. Расписан је поступак јавних набавки за израду планске и пројектно-техничке документације. Министарство за грађевинарство, саобраћај и инфраструктуру Србије затражило је од надлежног бх. министарства да предузму потребне кораке за контролу ваздушног простора изнад будућег аеродрома.

Најаве политичара из Србије које стижу посљедњих дана да ће аеродром у Требињу бити изграђен до краја године, а први лет у марту или можда чак и раније, очигледно су само прикупљање политичких поена. У Министарству за грађевинарство, саобраћај и инфраструктуру Србије кажу да се почетак грађевинских радова очекује у наредној години. Након изградње аеродрома, од Београда до Требиња стизаће се за око 40 минута. Градња Аеродрома Требиње заједнички је пројект Србије и Републике Српске, а финансијер ће бити Србија, која би и требала управљати аеродромом.