Босна и Херцеговина има један од најгорих учинака у погледу заштите околиша у Европи, оцјењују из ОСЦЕ-а. Тренутни подаци указују да се годинама горући проблеми не рјешавају.

У Тузли је у посљедњих осам дана зрак нездрав, а у Кантону Сарајево је проглашена епизода ”Приправност” у свим зонама. Све додатно усложњава и присуство коронавируса.

Према подацима Европске агенције за околиш, више од четвртине смртних случајева у Босни и Херцеговини се могу приписати околишним факторима, што је највиши проценат у Европи, наглашавају из ОСЦЕ-а.

Када се томе дода и присуство коронавируса, с правом се може рећи да су грађани у двострукој опасности, а на истој основи дјелују и аерозагађење и Ковид-19, наглашавају стручњаци.

Проф. др. НУРКА ПРАЊИЋ, специјалисткиња медицине рада и чланица мреже експерата СЗО

„Ја вјерујем да је допринос аерозагађења и код трансмисије вируса и код погоршања које се догађају у Ковиду.“

Докторица Прањић додаје да аерозагађење доприноси продуженој клиничкој слици код особа обољелих од коронавируса.

Проф. др. НУРКА ПРАЊИЋ, специјалисткиња медицине рада и чланица мреже експерата СЗО

„Кажу да је само десет посто са продуженом пост ковид клиничком сликом, а код нас је то скоро код сваког.“

У Кантону Сарајево, током предходног дана, забиљежена су прекорачења граничне вриједности за концентрације чврстих честица у зраку и сумпор диоксид на више мјерних станица. Издате су и мјере. Ситуација је лоша и у Тузланском кантону.

ЏЕМИЛА АГИЋ, равнатељица Центра за екологију Тузла

„Оно што је евидентно, рецимо од јутрос од пет сати, су повећане концентрације сумпор диоксида и тренутно, рецимо, код Термоелектране на мјерној станици показује преко 1000 микрограма по метру кубном сумпор диоксида.”

На рјешавању дугогодишњег горућег проблема је веома мало урађено. Министар околиша наводи да је разлог томе што се активности проводе парцијално. Рјешење је у топлификацији, а за примјер наводи да је за Тузлу потребно 30 милиона конвертибилних марака, што се може обезбиједити кредитним средствима, пројектима, а ту је и износ од 5 милиона марака годишње које Термоелектрана плаћа за одштету.

ЗВЈЕЗДАН КАРАЏИН, министар просторног уређења и заштите околиша ТК

„Ако се изгради блок 7, 2025. године, и уколико се уведе одсумпоравање блока 6 2025. године, то ће донекле побољшати квалитет зрака, неминовно, али код ових температурних инверзија индивидуална ложишта и саобраћај су основни кривац. Шта ћемо онда?”

Министар подсјећа да ће изградњом Блока 7 бити смањен и износ који Тузла добија за одштету, те да је неопходно заједничко дјеловање свих нивоа власти. Но, неизвјесно је до када ћемо бројати обољеле и смртне случајеве. Оно што је сигурно је да грађани и даље остају препуштени сами себи, уз препоруке љекара.