Министарство одбране Азербејџана објавило је да је азербејџанска војска ушла у Калбајар , још једну територију коју су аррменске снаге предале на основу споразума о окончању сукоба двије стране око области Нагорно-Карабах.

У саопштењу министарства је наглашено да је планински пут којим ће проћи војска очишћен од мина.

У операцији азербејџанске војске која је покренута 27. септембра, ослобођено је пет градова и готово 300 насеља и села. Након тога Арменија је прихватила пораз и 10. новембра потписала споразум којим је обећана евакуација окупираних провинција Агдам, Лачин и Калбаџар.

Будући да Арменија није могла евакуисати Калбаџар, што је требало бити завршено до 15. новембра, Азербејџан је дао додатно десетодневно раздобље, па се арменска страна обавезала предати регију коју је окупирала 25. новембра.

Арменија, која се повукла из Агдама 20. новембра у склопу споразума о прекиду ватре, вратиће Лачин Азербејџану до 1. децембра.

Калбаџар, који се налази на сјеверозападу Нагорно-Карабаха, Арменија је окупирала 1993. године.

Најновији оружани сукоб двије стране, најтежи је од 1994. године, избио је 27. септембра. Примирје успостављено уз помоћ Москве у Азербејџану се слави као победа, док су у Арменији почели масовни протести чији учесници због постигнутог споразума траже оставку премијера Никола Пашинијана.