На већини азијских бурзи цијене дионица су пале, понајвише у технолошком сектору, док је због несклоности улагача ризичнијим инвестицијама долар благо ојачао према кошарици валута.

МСЦИ индекс азијско-пацифичких дионица, без јапанских, био је око 7 сати у минусу 0.5 посто. Притом је на Токијској бурзи Никеи индекс пао 0.9 посто, док су цијене дионица у Аустралији, Шангају и Јужној Кореји склизнуле између 0.1 и 0.6 посто. У Хонг Конгу су пак порасле 0.5 посто.

Пад индекса посљедица је притиска на технолошки сектор, након што је цијена дионице тајванског произвођача чипова ТСМЦ потонула готово 4 посто. Та највећа азијска компанија по тржишној вриједности изван Кине објавила је боље кварталне пословне резултате него што се очекивало, но због смањења профитних маржи улагачи сматрају да ће зарада те компаније убудуће бити мања, па су се одлучили на продају те дионице.

То је притиснуло цјелокупни технолошки сектор, па су пали и бурзовни индекси у Јапану и Јужној Кореји. Тако азијска тржишта прате јучерашњи пад СиП 500 индекса на Вол Стриту, као и Насдака, што је такођер била посљедица пада цијена дионица великих технолошких компанија, као што су Апл, Амазон, Фејзбук и Нвидиа.

Улагачи су опрезни и због тога што би ширење делта варијанте коронавируса у свијету могло успорити опоравак господарстава, док би раст инфлације могао натјерати средишње банке на заоштравање монетарне политике прије него што се очекивало.

На валутним је тржиштима, пак, вриједност долара према кошарици валута порасла. Доларов индекс, који показује вриједност америчке у односу на осталих шест најважнијих свјетских валута, креће се око 92.60 бодова, док је јучер у ово доба износио 92.46 бодова. Притом је течај долара према јапанској валути порастао с јучерашњих 109.90 на 110.05 јена. Америчка је валута ојачала и у односу на еуропску, па је цијена еура склизнула на 1.1805 долара, док је јучер у ово доба износила 1.1825 долара.

Цијене су нафте, пак, јутрос стабилне након два дана пада, када су биле под притиском јер су чланице ОПЕК-а постигле компромис о повећању производње. На лондонском се тржишту цијена барела креће око 73.45 долара, док је на америчком тржишту барел благо поскупио, на 71.65 долара.