Туристички радници из Међугорја најавили су могућност организовања протеста и подношења тужби уколико Вијеће министара БиХ (ВМБиХ) не олакша услове уласка у земљу признавањем и антигенског теста, потврде о вакцинацији или да је особа пребољела КОВИД-19.

О условима уласка у БиХ Вијеће министара поновно би требало одлучивати сутра, као и о одлуци која се тиче укидања виза страним држављанима, који у већини туристички посјећују нашу земљу. Одлука се односи на држављане Велике Британије, Ирске и Саудијске Арабије.

Управо је неусвајање ових двију одлука показало све нелогичности и неспособности домаће политике према страним гостима, али и бх. туристичком сектору, који је, због пандемије коронавируса, већ на кољенима.

За улазак и боравак у БиХ за грађене 99 земаља и територија потребна је виза. Међу земљама Европе грађани Бјелорусије, Молдавије и Косова морају имати визу за улазак у БиХ. Ту се још налази и седам држава Сјеверне Америке, четири Јужне Америке, 30 земаља Азије, 52 Африке и три државе Аустралије и Оцеаније.

И управо је питање визног режима показао неспособност бх. политике. Тако ће се задржавање виза као услова за улазак у БиХ, за туристе из Саудијске Арабије, увелико одразити на туристички сектор. Али ако нема њих, који чине велики дио посјета, има оних којима виза не треба. Попут грађана Кине, који, истина, јесу наши гости, али и Бахама или чак Сејшела.

Државни министар правде као образложење за неподржавање одлуке наводи да се она коси са са визном политиком Европске уније, али и то да је одлука примјењива на одређено вријеме и то од 30 дана.

ЈОСИП ГРУБЕША, министар правде БиХ (ХДЗБиХ)

“Када погледате ову одлуку, видјет ћете да се тај период односи на пет мјесеци, али на 30 дана да може бити само једна особа без визе тако да је врло дискутабилно и самим тим ми није дало за право, односно колегица ме није увјерила у исправност ове одлуке и због тога је нисам подржао”.

Закон је јасан, али колико су овакви потези рационални. Министрица вањских послова БиХ ово назива политиком блокада и ината. И ту смо на домаћем терену – блокаде. Односи коалиционих партнера овај пут се прелијевају и на сектор туризма. Да је све више нелогичности у односу државних власти према домаћој економији, али и туристима, доказује покушај либерализације уласка страних гостију. Пропао је приједлог да у државу без ПЦР теста улазе туристи који су се вакцинисали или преболовали Цовид-19 у задњих 180 дана. Није било подршке министара из СДА и ДФ-а. И намеће се питање – јесу ли на сцени нова условљавања?

БАКИР ИЗЕТБЕГОВИЋ, предсједатељ Дома народа ПСБиХ (СДА)

“Вјерујте да не знам да ли је било условљавања, али ме не би чудило. Јер, ово је једна беспотребна ствар. Зашто зауставити неких 50, 100 хиљада туриста који би дошли из Саудијске Арабије и који би јако поправили стање када је у питању туристички сектор у БиХ”.

ЈОСИП ГРУБЕША, министар правде БиХ (ХДЗБиХ)

“Мене жалости чињеница да ми у Вијећу министара не сарађујемо као једно тијело него се понашамо као да смо опозиција министра министру”.

Како држава годишње на трошкове издавања виза троши око 880 хиљада марака, за државног министра финансија и трезора Вјекослава Беванду то представља оштећење државног буџета. И тако политичка оправдања и уцјене постају важније од опстанка туристичког сектора у Федерације БиХ. Свјесни су политичке игре и туристички радници.

ДАВОР ЉУБИЋ, Удруга туризма, хотелијерства и изнамљивача соба Међугорје

“Ирци и Велика Британија су на овај начин једнако угрожени као и Саудијска Арабија. Као туристички радник подржавам све, али не волим да се политика уплиће у оно што не би требало бити национално нити било које друго питање”.

Сада је питање, ако министри и сутра буду истог става, хоће ли сламка спаса за домаћи туризам бити дијаспора? Они са бх. пасошем у државу улазе без ПЦР теста. А, уколико не престанемо бити земља апсурда, најдебљи крај ће извући домаћа привреда. А то, очигледно, наше власти не брине, јер они годишње одморе проводе ван граница БиХ.