Универзитетски клинички центар Републике Српске посљедњих дана достиже границе капацитета, а то показују статистике о броју лежећих пацијената. Из Клиничког центра истичу да је потрошња кисеоника у посљедњих годину дана већа за 10 пута, а антибиотика за два милиона КМ.

Према најновијим подацима, на УКЦ-у РС тренутно је смјештено 350 пацијената од којих готово 50 захтијева неки вид кисеоничке подршке.

Два пацијента прикључена су на вјештачка плућа.

“Због пораста броја инфицираних у протеклих десет дана, Клинички центар је први пут од почетка пандемије приморан да отвори седми, задњи спрат за цовид пацијенте чиме ће се брзо достићи постојећи лимити”, рекао је помоћник главног директора УКЦ-а РС Слободан Хајдер.

“Такођер, од данас интензивна њега за нехируршке гране је попуњена, што значи да се отвара тзв. интензивна хируршка њега, односно хируршка шок соба за цовид пацијенте “, додао је Хајдер.

“Данашњим даном, Клиника интензивне медицине за нехируршке гране УКЦ-а РС је у потпуности заситила своје капацитете са критично обољелим. Ви добро знате да је игра бројки неумољива. Нажалост, што је већи број људи који су позитивни, биће и већи број оних који ће захтијевати болничко лијечење”, упозорио је Пеђа Ковачевић, начелник Клинике интензивне медицине за нехируршке гране УКЦ-а РС.