У Федерацији БиХ није актуелан само проблем недостатка вакцина, већ и љекара. Кантонална болница у Босанско-подрињском кантону (БПК) је без пулмолога и анестезиолога. Из Владе БПК и болнице апелују на Универзитетски клинички центар у Сарајеву, као и на остале здравствене установе да хитно реагирају и помогну у проналаску љекара.

У Влади БПК одржано је неколико састанака са циљем да се помогне здравственом сектору. Кантонална болница у Горажду има проблем због недостатка специјалиста анестезиолога и пулмолога. Последњих дана број обољелих од Цовид-19 је у наглом порасту.

АИДА ОБУЋА, премијерка Босанско-подрињског кантона

„Здравствени радници се заиста храбо боре, ангажовани су сви, али проблем недостатка специјалиста је проблем са којим се Горажде не може само изборити због тога апелујем на све здравствене установе да помогну Горажду тако што ће нам послати једног пулмолога“.

У Заводу за јавно здравство истичу да је све већи број млађих особа који захтијевају хоспитализацију и зато је неопходно да сви буду одговорни и да се придржавају мјера.

МЕДИНА БИЧО, епидемиологиња Завода за јавно здравство БПК

„Тренутно имамо погоршање епидемиолошке ситуације с обзиром да смо у посљедња 24 сата забиљежили 32 нова случаја, од тога 12 пацијената имамо у КЦ на лијечењу због компликација, три пацијента у Кантоналној болници Горажде и 113 активно заражених особа, док се 318 налази у изолацији“.

У Кантоналној болници Горажде истичу да је веома тешка и озбиљна ситуација у кантону гдје посљедњих дана константно биљеже повећање броја обољелих од Цовид-19.

АЛДИЈАНА БЕГОВИЋ, лијечница Кантоналне болнице

„Ми смо предвидјели да ће наредних дана бити велики прилив пацијената који су са компикацијама у смислу средње тешке и тешке упале плућа за које ће бити индикације да се хоспитализују, те да ће бити пацијенти који ће требати кисеоничку потпору. Ми смо током викенда вратили наш ковид одјел“.

У случају погоршања и већег прилива пацијената у Кантоналној болници Горажде мораће бити активиран и изолаторијум који је припремљен од Кризног штаба, а уз ангажман особља Кантоналне болнице и здравствених радника Дома здравља.