Сјеверноатлантска алијанса окончала је своју мисију у Авганистану након скоро двије деценије, изјавило је данас неколико дипломатских и војних извора, преноси њемачка новинска агенција ДПА.

Исти извори наводе да су страни војници још у Авганистану, попут оних из САД и Турске, након одласка већине снага из осталих чланица Алијансе и под контролом су националног ланца команде.

Према наводима ДПА, одлука да се још званично не објави крај војне мисије донесена је јер је оперативни план још на снази.

Вашингтон је напао Авганистан након терористичких напада 11. септембра 2001. године и САД су у НАТО активирале клаузулу за заједничку одбрану и савезници су потом стигли у ту земљу.

НАТО је предводио мисију ИСАФ у Авганистану између 2003. године и 2014. године. На врхунцу било је око 130.000 страних војника у Авганистану.

Наредна мисија НАТО, “Одлучна подршка” почела је 2015. године и била је усмјерена на обуку и подршку авганистанских војних снага.

У априлу, непосредно након доласка на власт, амерички предсједник Џозеф Бајден наредио је безусловно повлачење снага те земље до 11. септембра на 20 година од терористичких напада на САД.

НАТО је у протеклих неколико мјесеци одбацивао критике због повлачења уз наводе да ће се наставити финансијска подршка за ту земљу и да ће у иностранству обучавати припаднике авганистанских специјалних снага.