М.Т. Абрахам Група и њихова чланица, Алуминиј Индустрија д.о.о., потписали су стратешки уговор с израелском твртком Биг СЦ Лтд, којим ће се осигурати финансирање и изградња електрана које користе обновљиве изворе енергије, односно сунце и вјетар, а које ће дијелом бити унутар Алуминиј Индустрије (соларне плоче).

Технички тим из Израела посјетит ће Алуминиј током овог мјесеца, а изградња електрана почет ће на љето ове године, саопћено је из Алуминиј Индустрије д.о.о.

Биг СЦ Лтд. је твртка чије су вриједности залагање за заједницу, околиш и одрживост, те је у складу с тим одлучила развити и проширити своје активности у подручју обновљивих извора енергије. Ова твртка у Израелу има соларне суставе инсталиране на крововима трговачких центара у свом власништву капацитета од 11 мегавата, наводи се у саопћењу.

У сврху даљњег проширења опсега пројекта и сурадње, М.Т. Абрахам Група намјерава улагати у електране на обновљиве изворе енергије, чиме ће, наводи се, осигурати стабилну и приступачну опскрбу електричном енергијом која ће удовољити потребама творнице, истодобно остајући вјерна Алуминијевој преданости промицању одрживости и еколошке свијести и одговорности.

“Подаци о броју сунчаних дана на подручју Херцеговине указују на значајне изворе сунчеве енергије с изузетно повољним сезонским распоредом, што пружа прилику за његово учинковито и дугорочно кориштење. С обзиром на просјечан број сунчаних дана у Мостару, више од 280, и доступност великих отворених површина, чине соларну енергију за производњу електричне и топлинске енергије стратегијом коју треба проводити и остваривати”, истичу из Алуминиј Индустрије.

Кориштење соларне енергије, по њиховим ријечима, довест ће до уштеде енергије, као и смањења емисија из енергије која се производи употребом фосилних горива и онечишћења околиша узрокованог њиховим изгарањем.