Амазон, америчка и-комерцијална компанија са сједиштем у Сијетлу, уврстила је Босну и Херцеговину на своју листу земаља, чиме је бх. грађанима омогућена куповина и продаја путем највеће онлајн трговини на свијету.

“Босна и Херцеговина напокон на Амазоновој листи. Једна лијепа вијест за предузетнике из БиХ”, написала је на свом профилу проф. др. Азра Заимовић са Економског факултета Универзитета у Сарајеву.

Компанија Амазон ревидирала је прије двије седмице листу дозвољених земаља за регистрацију продавача на којој се сада налази и БиХ. Проширењем листе, продавачи из укупно 188 земаља могу нудити производе у највећој онлајн трговини на свијету.

Заимовић је подсјетила како су продавачи из БиХ раније могли продавати на Амазону на начин да оснују своје предузеће у држави која се налази на листи, што је стварало додатне трошкове и значајно отежавало приступ тржишту. Но, како је навела, улазне баријере су сада отклоњене, те предузетници из БиХ могу директно као физичка лица и/или путем домаћих предузећа нудити своје производе или регистрирати своје трговине на Амазону.

Амазон је иначе једна од првих великих компанија која је продавала разна добра преко интернета.

Основао ју је Џеф Безос 1994. године, а покренута је 1995. Амазон.ком почео је као онлајн књижара иако је убрзо проширио понуду, додајући ДВД-ове, музичке ЦД-ове, софтвер, видеоигре, електронику, гардеробу, намјештај, храну, играчке и много више.

Амазон је покренуо и веб-сајтове у Канади, Уједињеном Краљевству, Њемачкој, Аустрији, Француској, Кини и Јапану.