Амбасада Русије у Босни и Херцеговини поново се данас огласила, након негативних реакција више бх.званичника на њено недавно саопштење у којем се наводи да ће Русија реаговати на даље зближавање Босне и Херцеговине и НАТО-а.

“Захваљујемо свима на оцјени нашег коментара по питању НАТО-а. Истовремено, вјерујемо да би се за дубље разумијевање његове суштине требало упознати с текстом изјаве, а не доносити закључке на основу њеног произвољног излагања.

У вези с тим наша образложења послана су члану Предсједништва БиХ Жељку Комшићу, замјеници Предсједавајућег Вијећа министара, министрици вањских послова БиХ Бисери Турковић и прес-служби Странке демократске акције.”, наводи се у саопштењу Амбасаде Русије у БиХ.

Амбасада Русије је 18. овог мјесеца издала саопштење у којем стоји да ће “у случају практичног зближавања Босне и Херцеговине и НАТО-а, наша земља морати реаговати на овај непријатељски корак”.

Тада је наведено да се ради о реакцији на, како су казали, бројне публикације које хвале предности чланства БиХ у НАТО-у.

“Позивамо БиХ пријатеље да добро размисле, да извагају све ‘за’ и ‘против’, да узму у обзир мишљење свих становника земље који су далеко од консензуса о овом питању”, речено је у саопштењу за јавност из Амбасаде Русије у Босни и Херцеговини.

На саопштење Русије реаговали су, између осталих, члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић, министрица вањских послова БиХ Бисера Турковић и Странка демократске акције.