Амбасада Руске Федерације у Босни и Херцеговини саопћила је како се са занимањем упознала са изјавама специјалног изасланика америчког Стејт Департмента за западни Балкан Метјуа Палмера и Амбасадора САД-а у Босни и Херцеговини Ерика Нелсона.

”Према господину Палмеру – и очигледно је да није само он тог мишљења – да је за све невоље Босне и Херцеговине крива Русија. Такве закључке можемо коментарисати једино реченицом Сергеја Лаврова: „Добро је што још увијек нису нас окривили за убиство Франца Фердинанда”, наведено је на фејсебук страници Амбасаде Руске Федерације.

Из Амбасаде истичу како је, међутим, врло занимљива констатација господина Палмера да САД подржавају креирање „велике Босне и Херцеговине“.

”Примјетили смо и омашку у говору. Али у балканским условима омашке се обично не примјећују. Када се овдје говори о нечем великом, мисли се управо на прекрајање граница. Изразит примјер су покушаји да се створи велика Албанија. Неће ли алегорија господина Палмера постати сигнал за Бошњаке који живе у Србији, Црној Гори, покрајини Косово, Сјеверној Македонији, Хрватској, Словенији да је дошло вријеме за стварање „велике Босне и Херцеговине“? Кад је ријеч већ изговорена”, навели су у своме реагирању из Амбасаде Руске Федерације у БиХ.

Такођер наводе како су ”занимљиве изјаве господина Нелсона”, који проглашава Дејтон „ретроградним“, те да их занима шта би на то рекао „творац изворног Дејтона“ Ричард Холбрук и због чега Нелсон одмах истиче да су санкције на столу! ”И због чега? Због кршења Дејтона (изворног или модифицираног?) и „корупције“!.

Из Амбасаде Русије наводе да испада да су у пријатељској песници (руци) ипак санкције, за сваки случај.

”Управо као што је у познатој америчкој изреци: ’Више можете постићи с лијепом ријечју и пиштољем, него само с лијепом ријечју’, навели су у своме реагирању из Амбасаде Руске Федерације у БиХ.