1. година у којој се не одржавају избори пружа јединствену прилику Босни и Херцеговини да напредује са реформама које су јасно утврђене у 14 кључних приоритета из Мишљења Европске комисије о захтјеву БиХ за чланство у ЕУ, наводи се, између осталог, у Заједничкој изјави амбасада Француске, Италије, Њемачке, САД-а и Уједињеног Краљевства, Делегације ЕУ и специјалног представника ЕУ у БиХ.

Лидери у БиХ обавезали су се на ове циљеве и важно је да не изгубе из вида ову прилику и не спутавају напредак земље.

“Транспарентност и инклузивност кључни су за шири успјех, међутим чести покушаји да се погрешно представи или искриви улога и намјера појединих међународних актера у Босни и Херцеговини, укључујући Европску унију и Сједињене Америчке Државе, контрапродуктивни су за важне реформске процесе који су неопходни да би се повећало демократско учешће, оснажила владавина права, дао подстрек економској конкурентности и вратило повјерење грађана”, наводи се у изјави.

Позивају све политичке актере да се суздрже од спекулација и стварања беспотребних тензија, те да умјесто тога своју пажњу усмјере на рад и конструктивни дијалог који је потребан како би БиХ кренула напријед на својем одабраном путу ка ЕУ.