Амбасадори земаља чланица Управног одбора Вијећа за проведбу мира (ПИЦ) и Одбора шефова водећих међународних организација позвали су политичке актере у БиХ да се суздрже од оптужби и политизирања питања вакцина, те навели да су током пандемије коронавируса свима потребни издржљивост и јединство.

Чланови Одбора шефова водећих међународних организација који су се прикључили изјави су: Европска унија, Организација за сигурност и сарадњу у Европи (ОСЦЕ), Уједињени народи у БиХ, Вијеће Европе, ЕУФОР, Шведска и Швицарска.

У заједничком саопштењу је наведено да се тренутна ситуација у вези са пандемијом ЦОВИД-19 у Босни и Херцеговини погоршава, што узрокује огромно оптерећење здравственог система. Број случајева заразе коронавирусом те смртних исхода, нажалост, и даље расте.

“Стрес и забринутост људи потпуно су разумљиви”, навели су.

Саопштили су и да је корисно подсјетити на заједнички позив Предсједништва БиХ од 25. марта прошле године свим грађанима да у потпуности поштују епидемиолошке смјернице, мјере и препоруке како би сваки грађанин поступао одговорно у погледу властите сигурности и сигурности своје заједнице.

“Уједначена и координирана акција у области јавног здравства и социо-економски одговор у цијелој земљи дали би максималне резултате када су у питању мјере и помогли да се контролира преношење вируса, ублажи притисак на здравствени систем и, у коначници, да се спасу животи, а истовремено сачува економија. Ово је једнако важно као и сигурно увођење вакцинације”, додали су.

Иако одговорност за сузбијање пандемије мора бити на властима, међународна заједница у БиХ подржава све напоре на контроли ширења пандемије ЦОВИД-19 и на пружању помоћи БиХ да ублажи ситуацију, те посебно високо цијени сталне напоре и посвећеност свих здравствених радника у БиХ у циљу контроле ситуације изазване пандемијом.

“Оно што нам је сада свима потребно су издржљивост и јединство. Позивамо политичке актере да се суздрже од оптужби и политизирања питања вакцина. Сада када су вакцине почеле стизати у земљу, помоћ и јавна подршка политичких власти у процесу увођења и употребе доступних вакцина бит ће од кључне важности. То се мора радити паралелно са другим мјерама у јавном здравству и социјалној сфери, и нико не смије бити изостављен. Вирус трује тијела. Не допустите запаљивој реторици да трује мисли”, поручили су.

Међународна заједница је опредијељена да сарађује са БиХ како би помогла у заштити здравља, сигурности и добробити људи и наставит ће подржавати све кључне напоре у том погледу.

“Надамо се да ћемо заједно превладати ову катастрофу што је брже могуће”, закључили су.