Амбасадор Краљевине Норвешке у Босни и Херцеговини Олав Реинертсен, посјетио је данас привремени прихватни центар за људе у покрету у хотелу Седра у опћини Цазин, те том приликом уручио дио заштитне медицинске опреме за борбу против пандемије КОВИД-19.

Норвешка помаже Босни и Херцеговини у борби против пандемије донирајући опрему институцијама широм државе. Оно што сам сазнао данас, у овом прихватном центру, је да већ дужи временски период чекају заштитну опрему. Надам се да ћемо овом донацијом олакшати ситуацију у центру, те помоћи у овој изузетно тешкој хуманитарној кризи – истакао је Реинертсен.

Опрема у вриједности од 186.000 КМ, која се састоји од заштитних маски и рукавица, дезинфекцијских тунела и средстава за дезинфекцију, те топломјера и заштитних одијела бит ће испоручена прихватним центрима у Унско-санском и Сарајевском кантону у току јануара. Набавку је координирао Развојни програм Уједињених нација (УНДП) у консултацији с Међународном организацијом за миграције (ИОМ).

У Седри се тренутно налази тренутно 348 корисника, све су то рањиве категорије, породице с дјецом, те 55 малољетних особа без пратње. Велико хвала Влади Норвешке на овој важној донацији, те УНДП-у на посредовању – изјавио је Владимир Митковски, ИОМ координатор за регију.

У привременом прихватном центру Седра тренутно бораве посебно рањиве категорије особа у покрету, укључујући породице с дјецом. Додијељена опрема омогућити ће већи степен заштите када је у питању преношење коронавируса, те олакшати рад у прихватним центрима.

У претходном периоду, Влада Краљевине Норвешка је такођер осигурала средства за набавку респиратора за клиничке установе у Босни и Херцеговини, те одређени број медицинских монитора за различите здравствене установе, као и заштитну опрему за медицинске раднике/це.

Донирана опрема набављена је на основу споразума о одговору на пандемију КОВИД-19 који су потписали Амбасада Краљевине Норвешке у БиХ и УНДП 26. марта 2020. године.

УНДП остаје посвећен пружању подршке здравственом систему у Босни и Херцеговини у одговору на КОВИД-19.

Од појаве пандемије КОВИД-19 у Босни и Херцеговини, УНДП активно подржава домаће власти и институције здравствене заштите на свим нивоима у рјешавању кризе путем заједничког и координираног одговора Уједињених нација.

Од почетка пандемије, као дио одговора Уједињених нација у БиХ, УНДП је у партнерству и уз финансирање Европске уније, влада Норвешке и Швицарске, те надлежних институција у БиХ, осигурао набавку и испоруку више од 2,9 милиона комада неопходних медицинских залиха и опреме широм државе, саопћено је..