Шеф особља Међународне организације за миграције (ИОМ) из Женеве Еугенио Амброси и шефица мисије ИОМ-а у БиХ Лаура Лунгароти посјетили су Привремени прихватни центар Борићи у Бихаћу и привремени камп Липа у Унско-санском кантону.

Током посјете састали су с премијером Унско-санског кантона Мустафом Рузнићем и градоначелником Бихаћа Шухретом Фазлићем с којима су разговарали о значајним темама у вези с миграцијском ситуацијом у том кантону.

Приликом посјете ТРЦ-а Борићи и ПЦ-а Липа Амброси је свједочио напретку који је постигнут у побољшању увјета у којима су смјештени мигранти, азиланти и избјеглице, као и подршци коју ИОМ пружа Босни и Херцеговини у изградњи свеобухватног одговора на миграције у земљи.

Планом посјете планирано је да се у Сарајеву сусретну с предсједавајућим Вијећа министара БиХ Зораном Тегелтијом, савјетницима чланова Предсједништва БиХ, премијером Кантона Сарајево Едиом Фортом, шефом Делегације Европске уније у БиХ Јоханом Сатлером, директорицом УСАИД-а Ненси Еслик и замјеницом директорице УСАИД-а Келси Краули.

Како је планирано, у петак 23. априла, Амброси ће упознати медије с детаљима посјете и порукама везаним за пружање хуманитарног одговора, као и другим дугорочним мјерама за подршку Влади Босне и Херцеговине у управљању миграцијама, најављено је из ИОМ-а.