Босанскохерцеговачки атлетичар Амел Тука и џудисткиња Лариса Церић проглашени су за најбољег спортисту и спортисткињу БиХ у 2019. години у избору Спортског савеза БиХ.

Тука је добио још једно у низу признања за изузетан резултат у прошлој години у којој је остварио један од најбољих резултата у хисторији бх. спорта освојивши сребрену медаљу у утрци на 800 метара на Свјетском првенству у Дохи.

Церић је такођер наставила с одличним резултатима, а све је одушевила освајањем сребрене медаље на Европским играма у Минску које су биле уједно и Европско првенство.

Тука и Церић због обавеза нису могли присуствовати вечерашњој манифестацији у Народном позоришту Сарајеву, а у њихово име награде су преузели Јасмин Лигата, Тукин ПР менаџер и Аријана Јаха, генерални секретар Џудо савеза БиХ.

За најуспјешнијег тренера у протеклој години проглашен је Бранислав Црногорац (џудо).

Признање за најуспјешнију државну селекцију освојиле су сениорска мушка карате репрезентација БиХ и сениоски џудо миx тим БиХ. Најуспјешнији клубови у мушкој конкуренцији су Стонотениски клуб “ХТ Еронет” Мостар и Таекwондо клуб Нови Град Сарајево, а у женској конкуренцији Кошаркашки клуб РМУ Бановићи.

Признање амбасадор спорта добили су рукометни репрезентативац БиХ Никола Прце и репрезентативац БиХ у сједећој одбојци Асим Медић, док је посебно признање “Мирза Делибашић” додијељено бх. кошаркашици Марици Гајић.

Најуспјешнији тренер у параолимпијским спортовима је Мирза Хрустемовић (сједећа одбојка). Награда за најуспјешнијег спортисту у параолимпијским спортовима припала је Ермину Јусуфовићу (сједећа одбојка), најуспјешнија државна селекција у параолимпијским спортовима је репрезентација БиХ у сједећој одбојци, док је најуспјешнији клуб у параолимпијским спортовима Клуб сједеће одбојке Спид Сарајево.

Најуспјешнија јуниорка у протеклој години је Анђела Самарџић, а јуниор Тони Милетић (јудо). Признање за најуспјешнијег јуниора у параолимпијским спортовима припала је Јасмину Бркићу (сједећа одбојка).

Специјално признање за врхунски резултат у 2019. години добили су Хамза Туруља (карате), Неџад Хусић (таекwондо) и Хамза Чајић (карате), а посебно признање за допринос спорту и остварене резултате у 2019 Азра Дедић и Хусеин Рамић.

Награде за животно дјело добили су Зденко Клепић, Џевад Шабета, Фадил Мешан, Влатко Главаш, Ибрахим Крехић, Мухамед Рамић, те постхумно Зејд Дукменић.

Посебна признања за публицистички рад додијељена су Аријани Сарачевић – Хелаћ, ауторицу филма “Босна” и Мухамеду Бикићу, аутору филма “Хасе”.

Специјално признање Спортски догађај деценије добили су организатори ЕYОФ-а, градови Сарајево и Источно Сарајево.