Трампова администрација требала би данас објавити нове санкције људима и ентитетима који су укључени у ирански програм нуклеарног, ракетног и конвенционалног наоружања, како би подржала своју тврдњу да су све санкције УН-а против Техерана сада настављене, што је потез који кључни савезници као што то Еуропљани оспоравају.

Министар финанција Стивен Менаћин, министар обране Марк Еспер, министар трговине Вилбур Рос, као и америчка велепосланица у УН Кели Крафт придружит ће се Помпеу на конференцији за новинаре за коју је агенција рекла да ће бити о “иранским санкцијама”.

Сједињене Државе кажу да су покренуле поступак враћања санкције, односно наставак готово свих санкција УН против Ирана, укључујући ембарго на оружје, који су ступили на снагу у 20.00 сати у суботу по локалном времену.

Ројтерс је у недјељу извијестио да ће Вошинтон санкционирати више од двадесет људи и компанија. Потез САД-а извршна је наредба усмјерена на оне који купују или продају иранско конвенционално оружје о чему је раније извијестио Ројтерс, а коју ће у понедјељак представити и Трампова администрација.

Према нуклеарном споразуму из 2015. године, који су САД једнострано повукле 2018. године, ембарго на Уједињено Краљевство за конвенционално оружје треба истећи 18. листопада.