Градоначелници више америчких градова позвали су Конгрес да обустави примјену наређења предсједника Доналда Трампа о распоређивању савезних снага у те градове јер, како наводе, њихова присутност доводи до додатних тензија на антирасистичким протестима.

Градоначелници сматрају да је илегална интервенција савезних власти без сагласности локалних званичника.

“Позивамо Конгрес да усвоји нацрт закона којим би јасно указали да су ови поступци незаконити и ужасни”, наводи се у писму лидерима обје партије – Републиканске и Демократске у Сенату и Представничком дому које су упутили градоначелници Портланда, Чикага, Сијетла, Албукеркија, Новог Мексика, Канзас Ситија, Мисурија и Вашингтона.

Агенти савезних служби распоређени су у Портланду у држави Орегон и пажњу јавности скренуло је одвођење демонстраната у необиљеженим возилима, батинање ветерана америчке морнарице и бацање сузавца на мајке активиста.

Аналитичари наводе да је ова тактика коју су чланови Демократске странке оцијенили као прекомјеран приступ савезних власти изазвала нови талас протеста изазваних смрћу тамнопутог ДЖорџа Флојда под полицијским надзором 25. маја у Минеаполису.

Трамп је као разлог слања савезних снага навео немире, укључујући обарање бројних споменика.

Америчко Министарство за унутрашњу безбједност саопштило је да су њихови припадници у Портланду и другим градовима да би заштитили државну имовину од “насилних анархиста”.

Апел градоначелника упућен је након раста антирасистичким протеста током викенда и ескалације насиља.

Једна особа је убијена у Остину у Тексасу, а двоје је рањено хицима из ватреног оружја у Аурори у Колораду.

У Сијетлу је полиција ухапсила 45 особа током протеста због слања агената у Портланд. Демонстранти су се у Лос Анђелесу сукобили са полицијом испред савезне суднице у центру града.