Американци Пол Р. Милграм и Роберт Б. Вилсон добитници су овогодишње Нобелове награде за економију за “Побољшања теорији аукције и открића нових формата аукције”, објавила је данас Шведска краљевска академија наука.

Овом наградом коју по традицији од 1969. додјељује Централна банка Шведске се завршава недјеља Нобела.

“Награда Банке Шведске за економију у знак сјећања на Алфреда Нобела” додјељује им се за то што су ” побољшали теорију аукција и изумили нове формате аукција за добробит продаваца, купаца и друштва у цјелини” наводи се у образложењу жирија.

Двојица економиста, обојица са америчког универзитета Стенфорд, такође су радили на механизмима додјеле слотова за пристајање на аеродромима.

Нобелова награда за економију прошле године додијељена је Абиџиту Банерџију, Естер Дифло и Мајклу Кремеру за њихов “експериментални приступ смањењу глобалног сиромаштва”.

Престижна награда долази са новчаном наградом од 10 милиона круна (1,1 милион долара) и златном медаљом.

Прошле недјеље су у Штокхолму саопштени лауреати за Нобелове награде у области медицине, физике, хемије и књижевности, а у Ослу добитник Нобелове награде за мир.

Награде традиционално се уручује 10. децембра на дан смрти оснивача награде, шведског научника и индустријалца Алфреда Нобела (1833-1896), проналазача динамита.

Церемонија уручења награда у Штокхолму отказана је због пандемије корона вируса, већ је предвиђена телевизијска церемонија, а лауреати ће добити своје награде на даљину. У Ослу ће церемонија бити одржана у мањој сали.