Прва фаза америчко-кинеског трговинског споразума готово ће удвостручити амерички извоз у Кину у идуће двије године и “потпуно је завршена” иако још треба превести и прочистити текст, рекао је јучер амерички министар трговине Роберт Лајцер.

Треба још рутински “прочистити” текст, но он је “потпуно, апсолутно завршен”, рекао је министар за програм канала СиБиЕс “Фејс д нејшн”.

Још се одлучује о томе када и гдје ће представници Сједињених Држава и Кине службено потписати споразум.

Након двије и пол године преговарања двије стране објавиле су у петак да ће споразум смањити неке америчке царине на кинеску робу у замјену за повећану кинеску купњу америчких пољопривредних, индустријских те енергетских производа за отприлике 200 милијарда долара у идуће двије године.

Кина се споразумом обвезала боље штитити америчко интелектуално власништво, ограничити трансфер америчке технологије кинеским тврткама и такођер отворити своја финанцијска тржишта за америчке твртке. Обвезала се избјегавати манипулације својом валутом.

Кинески увоз америчких пољопривредних производа требао би расти 40 до 50 милијарди на годину у идуће двије године, рекао је министар.

Вошингтон је пристао суспендирати царине на 160 милијарди долара вриједан кинески увоз које су такођер требале ступити на снагу 15. просинца. Хоће ли тај споразум функционирати у коначници ће овисити о одлукама Пекинга.

“Овисит ће о томе тко одлуке доноси у Кини, а не у Сједињеним Државама”, рекао је Лајцер.

Споразум неће ријешити све проблеме између Кине и САД-а јер ће требати године за интеграцију кинеског господарског сустава којим доминира држава с америчким сектором који воде приватници, казао је надаље.

За петак када је споразум договорен, Лајцер је казао да је “капиталан дан у повијести трговине” јер осим споразума с Кином Бијела кућа је Конгресу послала на одобрење измијењени америчко-мексичко-канадски споразум.

Та два трговинска споразума заједно ће покрити око $2 билијуна трговине.

Међутим, споразум УСМЦА, који треба замијенити 26 година стари споразум о слободној трговини у Сјеверној Америци НАФТА (Норт Американ Фри Трејд Агремент) још се довршава, преноси СиБиз.