Републикански амерички сенатор Линдзи Грахам и демократски сенатор Крис Ван Холен у понедјељак су позвали Трампову администрацију да уведе санкције Турској због набавке руског ракетног одбрамбеног система, наводећи да таква одлука шаље „ужасан сигнал“ другим земљама.

“Вријеме за стрпљење одавно је истекло. Сада је вријеме да примјените закон. Нечињење тога шаље ужасан сигнал другим земљама, да могу избјећи америчке законе без посљедица”, наводе Ван Холен и Грахам у писму државном секретару Мајку Помпеу, у чији је увид дошао Ројтерс.

Анкара и Вошингтон у спору су око турске набавке руског система С-400, за који Вошингтон тврди да није компатибилан с НАТО-овим системима и представља пријетњу програму развоја америчког „невидљивог“ борбеног авиона Ф-35, који развија корпорација Локхид Мартин.

Разбјеснивши многе чланове Конгреса, Турска је одбацила америчке пријетње санкцијама и примила је прву испоруку С-400 у јулу. У одговору на то, Вошингтон је уклонио Турску из програма Ф-35.

Администрација америчког предсједника Доналда Трампа суздржавала се од увођења санкција упркос Трумповим широким овластима да уводи санкције земљама које сарађују с руском војском.

Ван Холен и Грахам међу најгласнијим су сенаторима који позивају Вошингтон да узврати Турској.

Трaмп је био домаћин свом турском колеги Реџепу Тајипу Ердогану на састанку у Бијелој кући прошлог мјесеца који је Трамп описао као „сјајан“.