Број заражених коронавирусом у Хрватској се повећава четири седмице заредом, а у протекла два дана број новозаражених по први пут у четири мјесеца прелази хиљаду, упозорио је на почетку сједнице Владе Хрватске премијер Андреј Пленковић.

Премијер Пленковић је истакнуо како се Хрватска тренутно по инциденцији налази на седмом мјесту, а на 11. по стопи смртности на милион становника у Еуропској унији.

“Видимо да нам се повећава број заражених четврту седмицу заредом, нажалост се и стопа смртности почела повећавати као и број хоспитализираних особа”, казао је премијер.

Додао је како је Хрватска у посљедња два дана имала преко хиљаду новозабиљежених случајева заражених коронавирусом, што је по први пут случај у протекла два мјесеца.

“Вакцину је до сада примило 293.000 људи, односно 8,7 посто одрасле популације, но кашњења у испоруци вакцина из познатих разлога и проблема у производном процесу и дистрибуцији усложњавају ситуацију борбе против КОВИД-19”, навео је Пленковић.

Епидемиолошка ситуација у сусједним земљама све је сложенија, упозорио је Пленковић, те додао како низ земаља иде у поновна затварања.

Апелирао је како је важно остати при особно одговорном понашању с циљем господарског отварања земље према љетној туристичкој сезони.

Подсјетио је како је хрватски модел борбе против коронавируса без полицијског часа и строгог затварања неесенцијалних трговина и јавних установа, казалишта, кина и музеја те са школом која функционира, радним мјестима и јавним прометом који функционирају с препорукама. Додао је и да су отворене терасе угоститељских објеката, како би се могло живјети што сличније у периоду прије КОВИД-19.