Хиљаде демонстраната изашле су данас на улице широм Италије и тражиле оставку актуелне владе коју оптужују за лоше вођење државе у јеку пандемије КОВИД-19.

Антивладине протесте у више градова у Италији организирале су десничарске политичке партије, а то је први пут у хисторији да се политички протести у тој земљи одржавају на Дан Републике, празник поводом референдума из 1946. године којим је Италија укинула монархију и прогласила се Републиком.

“Не постоји бољи начин одавања почасти Републици него дати глас онима који неће дозволити посрнуће Италије“, поручила је челница десничарске партије Браћа Италије Ђорђиа Мелони на скупу у Риму.

Централни протестни скуп одржан је управо у Риму, а стотинама демонстраната придружили су се и Матео Салвини, Анонио Тајани и други лидери опозиције.

Демонстранти су носили 500 метара дугу националну заставу Италије, а владу премијера Ђузепеа Контеа оптужују да је неспособна да ријеши проблеме и осигура нова радна мјеста.

У поподневним сатима у Риму је одржан још један антивладин протест којег су одржали демонстранти у наранџастим прслуцима, а које предводи бивши генерал италијанске војске Антонио Папалардо.

По узору на протесте жутих прслука у Француској, у Италији је покренута кампања која окупља грађане незадовољне актуелном економском ситуацијом у тој земљи, али и заговорнике теорија завјера и кампања против вакцинисања дјеце.

Раније данас предсједник Италије Серђо Матарела посјетио је Кодогно, град на сјеверу Италије у којем је откривен први случај заразе коронавирусом у Италији.

Матарела је казао да је пандемија КОВИД-19 глобална ноћна мора, те је позвао италијанску нацију на јединство у борби против посљедица те пандемије.