Мислим да је неопходно да од свих који воде Србију добијемо избалансирану изјаву како су изгледали злочини, која је била улога Службе државне безбједности и све оно што је утврђено пресудом,казао је за БХРТ Милан Антонијевић, коментаришући пресуду Станишићи и Симатовићу.

Схватамо да је ово првостепена пресуда, тако да ће се овај маратонски процес наставити, истакао је активиста за људска права и адвокат говорећи у специјалној емисији БХРТ-а о пресуди Симатовићу и Станишићу.

Ја са нестрпљењем очекујем цјелокупну пресуду, али када говоримо о помагању јединицама које су извршиле ратне злочине у Босанском Шамцу имамо довољно да се у Србији запитамо за одговорношцу Службе државне безбједности и да су били свјесни размјера које це се десити на терену.

Јесу ли документи ДБ-а били тешко доступни?

Сама структура Службе државне безбједности Србије налаже одређени степен тајности, нарочито када се ради о свједочења одређених службеника логично је да буду заштићени, као и бројни документи који су предавани.
.

Антонијевић се пита уствари у којем обиму су били доступни документи и колико је било опструкција од стране Србије према Хашком тринбуналу и Тужилаштву.

Био је одређени ниво сарадње. У појединим периодима се могло се очитавати као добра, али је некада било и застоја, Још једна је чињеница да јавснот у нашој околини не прати довољно суђења, тек када је пресуда у току онда сви сумирамо и гледамо то. Треба говорити о конкретним пресудама о злочинима и у селу Црквине, не само Босански Шамац.

Жао ми је што повјерење ка Хашком трибуналу и тужилаштву не постоји ни у једној од земаља, истакао је он

И из Сарајева, и раније из Хрватске, да не заборавимо и Београд који бурно реагује на сваку пресуду. Ево на ову немамо рекација. Можда зато што није коначна пресуда, можда зато што су они чланови Службе државне безбједности, казао је Антонијевић.

Антонијевић је говорио и о дијелу пресуде за удружени злочиначки потхват, те како Станишић и Симатовић нису дио те кривице, али је потврдио колики је тренутни стандард при доношењу одлука.

Ограничавање на Босански Шамац говори само о високом стандарду коју узимају судије и тужилаштво при одређивању конкретне одговорности и лекција које се уче из овог најдужег суђење. Географско одређене, навођење конкретни злочина, помагање које су починили током 92′ год, говори о високом степену одговорности који се може утврдити огромним бројем доказа, нагласио је он.