Породица Тешић из села Доња Трнова код Угљевика, дуже од седамдесет година се бави пчеларством и освојили су бројне награде на сајмовима у земљама региона.

Тешићи су одлучили да направе искорак у овом послу, те су отворили апи-инхал комору за инхалирање ваздухом из пчелиње кошнице. Корисници помоћу уграђених инхалатора удишу љековити ваздух директно из кошнице.

Младен Тешић, један од најмлађих семберских пчелара, задужен је управо за тај дио посла.

Како нам је објаснио, апи комора је објекат направљен од дрвета у којем се налази пет кошница са посебно уграђеним инхалаторима. Сам процес инхалације, каже Тешић, траје око сат времена.

“Направили смо то у одвојеним варијантама од по двадесет минута. Први процес траје двадесет минута, након њега се прави пауза од двадесет минута, након које слиједи друго инхалирање, такође 20-минутно”, каже Тешић и истиче да се између два инхалирања мора правити блага пауза.

Корисници то вријеме могу искористити за релаксацију и уживање у природи и чистом зраку на имању ове породице, далеко од градске вреве.

Док се одвија инхалирање, пчеле несметано обављају свој посао.

Тешић истиче да иако је општепознато које су све благодети меда, мало људи зна колико је љековит ваздух из кошнице.

“У том ваздуху имате мед, прополис, полен, пчелињи отров, све што пчеле раде ми удишемо. Кажу чак да је ваздух у кругу 400 метара око пчелињака љековит. Можете мислити онда шта је ово, све скупљено на једно мјесто”, каже Тешић.

Ваздух из апи-коморе, по његовим ријечима, помаже у отклањању бројних здравствених потешкоћа.

“Помаже на примјер код главобоље, људи пију разне таблете, а инхалирањем ће тај проблем ријешити. Помаже такође код алергије на полен или бронхитиса, сто посто и гарантовано”, каже Тешић.

Инхалације могу користити и здраве особе, посебно спортисти због плућног капацитета, а дјеца због подизања општег имунитета.

Први резултати инхалирања у апи-комори виде се већ након три дана, а оптимум је да се долази најмање пет дана.

Апи-комора ће, нада се Тешић, ове године са радом стартати почетком маја.

Обично је отварају почетком мјесеца априла, али је ове године то пролонгирано због лоших временских прилика.