Због великог пада потражње узрокованог економском кризом, било је неопходно привремено обуставити рад погона у Арселор Миталу Зеница, саопштено је из ове компаније.

Из Управе Компаније подсјећају како се цијели свијет, укључујући Босну и Херцеговину, суочава са невиђеном економском кризом узрокованом пандемијом вируса КОВИД-19, као и да је неспорно да се БиХ, заједно са многим европским земљама, суочава с рецесијом, те да пад економије износи најмање 3,5 одсто.

“Већ смо свједоци затварања многих фирми, губитка радних мјеста и пада производње и услуга, што је узроковано драстично смањеном потражњом за готово свим врстама робе. Као индустрија која је изразито оријентисана на извоз у балканске земље, суочени смо са ситуацијом када су готово сви инфраструктурни пројекти и грађевински радови заустављени или минимизовани, што озбиљно утиче на нашу одрживост”, наводи се у саопштењу.

Из Арселор Митала Зеница такође наводе како су од почетка године до марта радили пуним капацитетом, као и да су предузели много мјера како би у току пандемије заштитили људе и на тај начин заштитили пословање, те да је, осим низа додатних превентивних мјера у борби против коронавируса, око 500 њихових упосленика радило од куће или било у приправности без смањења плата.

Како би производња била у складу с потражњом, Управа Компаније је донијела одлуку о привременој обустави производње на 10 дана, почевши од 19. маја.

Како се надаље наводи, Управа Компаније предузела је све могуће мјере како би смањила трошкове на свим нивоима, осим у области здравља и заштите на раду, преговарајући о бољим цијенама са својим добављачима и покушавајући постићи одређено снижавање цијена електричне енергије и гаса.

“Нажалост, све мјере штедње нису биле довољне да осигурају наставак производње, посебно имајући у виду да не постоје никакви сигнали да тако мала потражња у сљедећих неколико мјесеци неће бити још нижа”, наводи се.

Управа Компаније истовремено подсјећа да је од почетка новонастале кризе обавјештавала Синдикат Арселор Митал Зеница о свим пословним изазовима и активностима на њиховом превазилажењу, рачунајући на њихово разумијевање и подршку.

“У складу с тим, недавно смо Синдикату предложили смањење плата само за 25 одсто радника компаније, ријеч је о менаџерима, уз смањење плата у распону од 10 и 20 одсто. Осталих 75 офсто радника било би у потпуности изузето од било каквог смањења. Нажалост, Синдикат није био у стању схватити озбиљност наше ситуације и одбио је приједлог”, наводе из Управе.

Стога је Управа компаније била присиљена увести мјеру привременог прекида рада, како би осигурала опстанак предузећа током ове глобалне економске кризе, наводи се у саопштењу.