Фармацеутска компанија АстраЗенека је саопштила данас да је Европска унија изгубила правни спор који је покренула против те фармацеутске компаније због кашњења у производњи и испоруци вакцина против ковида-19.

У саопштењу компаније се наводи да је Европска комисија затражила да АстраЗенека испоручи 120 милиона доза вакцина до краја јуна 2021. године, али да је суд у Бриселу наложио испоруку 80,2 милиона доза до 27. септембра 2021. године.

Тиме је, како је саопштено, одбијен захтјев ЕУ за испоруком додатних количина вакцина до краја јуна.

Британско-шведска компанија се раније уговором обавезала да ће учинити све да до краја јуна испоручи 300 милиона доза 27-чланом блоку, али су проблеми са производњом навели компанију да смањи свој циљ на 100 милиона вакцина.

Смањење испорука одложило је процес вакцинације у ЕУ у првом кварталу ове године, јер је европски блок тада рачунао на АстраЗенецу као на највећег испоручиоца вакцина.

“Пресудом је такође признато да су потешкоће које је АстраЗенека искусила у овој ситуацији без преседана имале значајног утицаја на кашњење”, наводи се у саопштењу компаније.

Компанија је такође изразила наду у обнављање сарадње са ЕК у борби против пандемије у Европи.