Израелски министар вањских послова Габи Асхкенази изјавио је у понедјељак да анексија окупиране Западне обале сада није на дневном реду владе.

-То није на дневном реду владе ни данас ни сутра – изјавио је Асхкенази за Кан Бет Радио, неколико дана након што је премијер Бењамин Нетанyаху пропустио циљни датум контроверзног плана првобитно заказаног за 1. јули.

Упитан да ли је план анексије у потпуности отказан, Асхкенази је изјавио: “Не знам”.

Асхкенази, члан центристичке странке Плави и Бијели и Нетанyахуов партнер у коалиционој влади, изјавио је да његово министарство припрема дипломатску оцјену могућих импликација таквог потеза.

Он је казао да је разговарао с тридесетак министара вањских послова из Европе и с Блиског истока о плану и о његовим импликацијама.

Министарство одбране припрема сигурносне процјене а министарство правде разматра законске импликације, додао је.

Нетанyаху је раније одредио 1. јули као почетни датум свог плана анексије долине Јордана, дијела Западне обале, територије коју је Израел освојио у Блискоисточном рату у 1967. и коју Палестинци желе као дио своје будуће државе.

Нетанyаху 1. јула није давао никакве изјаве о одгоди или отказивању плана. Његов уред саопћио је да да ће премијер расправљати с америчким тимовима “у наредним данима”.

Изгледа да је план одгођен након што Бијела кућа није дала Израелу зелено свјетло да крене с његовом проведбом.

Палестинци и већи дио међународне заједнице осудили су план и сматрају га кршењем међународног права, преноси Xинхуа.