Знанственици из Аустралије приопћили су да су у лабораторију успјешно развили верзију новог коронавируса што би могло убрзати стварање цјепива.

Истраживачи Института за инфекцију и имунитет Пит Дорети у Мелбурну најавили су да ће узорак коронавируса који су узгојили од зараженог пацијента подијелити са Свјетском здравственом организацијом и лабораторијима диљем свијета.

“Имамо га! Фантастично!” рекао је Мајк Кетон, замјеник директора Института Дорети када је потврђено да је верзија коронавируса узгојена у цијелости, јавља ЕјБиСи Њуз.

“Ово је велики корак, допринијели смо рјешавању дијела слагалице”, потврдио је данас Кетон новинарима.

Подсјетимо, смртоносни коронавирус налик грипи избио је крајем 2019. у средишњем кинеском граду Вухану. Вирус се унутар пар мјесеци проширио на друга подручја Кине, али и на десетак других земаља; од Француске до Сједињених Држава.

Кинески знанственици такођер су успјели у лабораторији у Кини узгојити верзију коронавируса, али су подијелили секвенцу његовог генома, а не сам узорак, пише Ројтерс.

Лијечница Рајана Мекентрај, водитељица програма истраживања биолошке сигурности на институту Кирби, казала је како приступ цјеловитој верзији коронавируса може значајно убрзати развој цјепива јер би се у том случају потенцијални лијекови могли тестирати на животињама намјерно зараженима тим вирусом.

“Сада може већи број стручњака узгајати овај сој вируса и користити добивена знања за развој лијекова и цјепива. Такођер, можемо боље схватити природу самог вируса и начине пријеноса”, рекла је Мекентрај.

Узорак узгојен у Аустралији могао би се употријебити и за стварање теста на антитијела, што би омогућило откривање вируса код пацијената код којих за сада нису примијећени симптоми заразе.

Кина је јучер потврдила да је број смртних случајева након заразе коронавирусом нарастао на 132, а да је најмање 5800 људи обољело. Вирус се шири капљичним путем (кихањем, кашљањем и говором), а раздобље инкубације износи до 14 дана.