Коале би, уколико се хитно нешто не подузме, могле изумријети у савезној аустралској држави Њу Саут Велс до 2050. године.

У извјештају истраживања проведеног на подручју Њу Саут Велса које је трајало готово годину, наводи се како би коале у тој савезној држави могле изумријети до 2050. године уколико власти не подузму потребне мјере, јавио је ББЦ.

У извјештају се подсјећа како је велики број коала страдао у пожарима који су били активни у периоду 2019.-2020.

Објављено је и како је су подаци о 36.000 јединки у Њу Саут Велсу сада застарјели и да се претпоставља како је у пожарима страдало око 5.000 јединки.

Наводи се и како је потребно подузети неопходне кораке у заштити природног станишта коала, побољшати методе праћења те повећати средства која се издвајају за заштиту ових животиња.

Раније је саопћено како је у пожарима у Њу САут Велсу који су почели у септембру 2019., али и другим савезним државама, у пепео претворено 11 милиона хектара површине, уништено више од 3.000 кућа, а страдало 1,25 милијарди животиња.

Ватрогасне службе су саопћиле како с пожари уз помоћ интензивних киша под контролу стављене 14. фебруара.

Током вишемјесечних пожара који су захватили Њу Саут Велсу, Викторију и Јужну Аустралију, смртно су страдале 33 особе, а уништено је 21 посто шумских површина.