Неколико хиљада ватрогасаца борило се против десетака пожара ниског растиња који су се измакли контроли у четири од осам аустралских савезних држава и територија, у јеку рекордних врућина које су услиједиле након вишемјесечне тешке суше.

Нови Јужни Велс, најнасељенија аустралска држава, већ је другу седмицу у ванредном стању због “катастрофалних” временских услова док температуре достижу 47 степени Целзијуса у предграђима Сиднеjа.

Десеци аутопутева су затворени а око 10.000 полицајаца, припадника хитне помоћи и ватрогасаца размјештено је у суботу, што чини “вјероватно највећи размјештај особља у ванредним ситуацијма” у историји Новог Јужног Велса, изјавио је државни министар за ванредне ситуације Дejвид Елиот.

“Они су ту, четири дана прије Божића, како би сачували сигурност људи. Мислим да су људима Новог Јужног Велса потребне двије ствари – стрпљивост и здрав разум”, изјавио је Елиот новинарима у Сиднеjу.

Државна влада такођер је затражила од оних који су преко празника намјеравали да напусте Сиднеjу да сачекају најмање 24 сата јер су дијелови аутопута Хjум и аутопута Принcес који повезују Сиднеj с јужним градовима, као што су Канбера и Мелбурн, затворени.

Неке жељезничке линије из Сиднеja према југу и западу такођер су привремено затворене.

Дим од пожара поново је деградирао квалитет зрака у Сиднеjу и његовој околини, и забиљежени су “ризични” нивои квалитета зрака. Пет упозорења на ванредне ситуације објављено је данас а промјена правца јужног вјетра могла би имати драматичне посљедице по кретање пожара, саопћила је ватрогасна служба.

Најближа Сиднеjу су два пожара – “мегапожар” који бјесни 75 километара сјеверозападно од града који је спржио више од 45.000 хектара земљишта од октобра, и пожар ниског растиња 90 километара југозападно од града у коме су погинула двојица ватрогасаца и уништено 40 кућа у четвртак.

Више од 110 пожара још бјесни широм државе у јеку екстремно високих температура, снажних вјетрова и слабе влажности, преноси дпа.